De fleste af os har oplevet den ubehagelige følelse. Måske har du prøvet at sige til dig selv, at der ikke er noget at være bange for, men oplevet, at det slet ikke hjælper.
Angst kan opleves forskelligt lige fra, at man føler sig lidt angst en gang imellem, til at man begrænses i sin hverdag, fordi den har fået lov at dominere. Når man er fastlåst i angsten, har man tunnelsyn og kan ikke se, at der også kan være andre måder at anskue livet på. Når angsten har fået overtag, er det et problem, som man skal have hjælp til at få løst.
Det er helt normalt at opleve angst, når man står over for en ny situation. Angst viser sig kropsligt, ved at man fx spænder op i kroppen, får hjertebanken, ondt i maven og fugtige håndflader. Angsten får kroppen til at gå i alarmberedskab. Når man så opdager, at der ikke er fare på færde, falder kroppen til ro, og man holder op med at være bange. Men i nogle tilfælde bliver alarmberedskabet for aktivt, selvom der ikke er en konkret fare. Man bliver angst, og måske får man et angstanfald.
Når man fx har fobier som klaustrofobi, flyskræk, hypokondri (sygdomsangst), social fobi og araknofobi (angst for edderkopper), kan man nogle gange også opleve angstanfald.
Når man får et angstanfald, kan man få kvælningsfornemmelse, fordi man ikke tror, at man kan få luft. Man kan opleve hjertebanken, forhøjet puls, koldsved og føle sig svimmel. Man kan have nogle af de nævnte symptomer eller alle under et anfald.
Under et angstanfald kan man tro, at man skal dø, fordi kroppen reagerer voldsomt. Det værste, der kan ske, er at man besvimer, fordi man hyperventilerer af skræk for ikke at kunne få luft. Hvis det i sjældne tilfælde skulle ske, at man besvimer, så kommer man igen til bevidsthed, og kroppen regulerer sig selv, så symptomerne på angst forsvinder. Et angstanfald er altså ikke farligt, og man kan ikke dø af angst. Det kan være beroligende at vide, fordi man ofte efter et angstanfald kan blive så bange for at opleve et nyt anfald, at det i sig selv forstærker angsten.
Man kan have angst uden at have angstanfald. Det gælder fx ved generaliseret angst. Når man lider af denne form for angst, gør man sig mange bekymringer om fremtiden. Man tænker over alt det, der kan gå galt. Man kan også have tanker om, hvad man burde have gjort eller sagt. Kropsligt viser generaliseret angst sig typisk ved, at man er anspændt, oplever indre uro og føler sig mentalt træt. Stress er vigtigt at undgå, fordi det forværrer angsten.
Kendetegnende for generaliseret angst er, at man bekymrer sig om situationer, der vil vække smertefulde følelser som frygt, hjælpeløshed, magtesløshed og ensomhed. Det gør man ubevidst i et forsøg på at beskytte sig selv mod disse følelser.
Det handler derfor ikke kun om at finde ud af, hvorfor angsten er opstået, og hvad der trigger den, men også om at se på, hvordan man håndterer smertefulde følelser. Gennem terapi kan man få øjnene op for, at der er andre veje at håndtere smertefulde følelser på.
Måske vil du vide mere om: Emotionsfokuseret terapi
Angst er en af vores grundfølelser, ligesom glæde, vrede, sorg og kærlighed. Angsten har den funktion, at den skal hjælpe os, når der er fare på færde, så vi kan redde os selv fra faren.
Angsten er således ikke vores fjende, for den vil fortælle os noget om os selv, og den måde vi lever vores liv på. Så hvis vi tør vedkende os, at vi har angst, kan vi i stedet bruge den som en ressource. Angsten har et vigtigt budskab. Den kan fx fortælle os, at vi ikke lytter nok til os selv, at vi ikke følger vores behov og interesser, men gør ting, vi ikke vil. Måske yder vi for meget i forhold til andre mennesker og i forhold til vores arbejde.
Angsten kan også fortælle os, at vi har brug for at være mere omsorgsfulde over for os selv og lære selvberoligelse, når vi oplever smertefulde følelser.
Stress og angst følges ofte ad, fordi kroppen med angsten advarer os om, at vi overforbruger os selv i forhold til, hvad vi har ressourcer til.
Vejen ud af angsten går ud på at tage vores behov alvorligt for at kunne udfolde vores livspotentiale.
Læs også artiklen: Kræver du for meget af dig selv?
Selvom angsten har et vigtigt budskab, kan det ofte være svært at få øje på, hvad angsten forsøger at fortælle os. Det er en af grundene til, at det er hjælpsomt med psykoterapi. Når man deler sin angst med andre, får man måske øje på noget helt konkret, som skal justeres, og så slipper angsten sit tag.
Der er ingen grund til at finde sig i angst og angstanfald. Jeg kan hjælpe dig ud af angsten. Sammen undersøger vi angstens budskab i trygge rammer og finder ud af, hvad der skal til, for at angsten kan slippe sit tag, så du igen kan få en velfungerende hverdag, hvor du trives.
Læs også om:
Depression
Stress